среда, 28. октобар 2009.

Množina

Lekcije za početnike

Pravljenje množine imenica i prideva je među najlakšim delovima španske gramatike.
Ako se reč završava na suglasnik treba dodati es na kraju, a ako se završava na nenaglašeni samoglasnik, dodaje se samo s. Za potrebe pluralizacije slovo y se smatra suglasnikom.
Primeri: el cantor - los cantores, el gato - los gatos, el rey - los reyes.

Ako se reč završava na -z, to slovo se u množini menja u -ces. A, ako bi dodavanje -es za množinu promenilo slog na kojem je akcenat, onda se akcenat ili dodaje ili izbacuje kako bi se zadržao pravilan izgovor.
Primeri: el juez - los jueces, una vez - dos veces, el inglés - los ingleses, la canción - las canciones, el examen - los exámenes.

Reči koje se završavaju na naglašen samoglasnik - Ako se reč završava na naglašeno -é, množina se dobija jednostavnim dodavanjem slova -s, dok se u slučaju ostalih naglašenih samoglasnika dodaje -es. Glavni izuzeci od ovog pravila su: el papá - los papás, la mamá - las mamás, el dominó - los dominós, el sofá - los sofás.
Primeri: el rubí - los rubíes, el café - los cafés.

Izuzeci: Najveći broj izuzetaka čine reči koje su iste i u jednini i u množini, što se događa kada se reč završava na -s ispred kojeg je nenaglašeni samoglasnik: la crisis - las crisis (kriza), el lunes - los lunes (ponedeljak), el martes - los martes (utorak).
Izuzetak su i neke nove reči stranog porekla koje zadržavaju oblik množine iz originalnog jezika: el jeans - los jeans, el camping - los campings, el curriculum vitae - los curricula vitae.

Нема коментара:

Постави коментар